Doorzoek onze interpretaties en uitleg bij de regelgeving
- (-) Remove VLAREM filter VLAREM (16)
Opmerkingen?
Is bepaalde informatie onvolledig of niet correct. Laat het ons dan weten via bjo.omgeving@vlaanderen.be.
-
Validering van de Vlarem II- normen en omzendbrief RO/2006/02 inzake windturbines in het kader van de plan-m.e.r.-plicht
Plan-m.e.r.-plicht voor Vlarem II-normen (afdeling 5.20.6) en de omzendbrief RO/2006/02 inzake windturbines In een arrest van 25 juni 2020 in de zaak C-24/19 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het besluit dat de sectorale voorwaarden voor windturbines in Vlarem II (afdeling 5.20.6) invoerde en de omzendbrief RO/2006/02 inzake windturbines (onder voorbehoud van verdere beoordeling van de juridische aard van deze omzendbrief door de Raad voor Vergunningsbetwistingen) plan-m.e.r.-plichtig zijn. Dit arrest kwam er nadat de Raad voor Vergunningsbetwistingen een aantal prejudiciële vragen
-
Aanwezigheid van erkend milieudeskundige bij plaatsing van houders voor de opslag van gevaarlijke vloeistoffen
Artikel 5.6.1.2.7, 5.17.4.3.4 (bovengrondse houders), 5.16.1.3.4 en 5.17.4.2.7 (ondergrondse houders) en het artikel 6.5.4.1 (boven- en ondergrondse houders) van VLAREM II stellen dat bepaalde controles moeten gebeuren: vóór het plaatsen van een vaste houder en na de installatie, maar vóór de ingebruikname van de houder. Deze controles moeten gebeuren onder toezicht van: een erkende milieudeskundige in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen, een bevoegd deskundige zoals vermeld in hoofdstuk 5.6 en 5.17 van titel II van het VLAREM, of een erkende stookolietechnicus
-
CLP-verordening
Sinds 1 juni 2015 gebeurt de indeling, etikettering en verpakking van gevaarlijke stoffen enkel nog volgens de CLP-verordening. Deze Verordening nr.
-
VLAREM: veelgestelde vragen en instructies
Afvalstoffen Dieren Gevaarlijke producten Grondwater Lucht Windturbines Zwembaden Afvalstoffen pdf bestandOpslag gevaarlijke afvalstoffen bij schroothandel en sloperijen (107 kB) pdf bestandInterpretatie m.b.t.
-
Overvulbeveiliging en peilmeting zijn twee aparte, van elkaar onafhankelijke systemen
In art. 5.6.1.1.10 en 5.17.4.1.16 van titel II van VLAREM wordt enerzijds gesproken over een overvulbeveiliging (4°), en anderzijds over een peilmeting (5°). Deze formulering geeft al aan dat het 2 aparte systemen betreffen, zonder dat hierbij de mogelijkheid van een gecombineerd systeem wordt geboden. Verder stelt bijlage 5.17.7 van titel II van het VLAREM inderdaad dat de overvulbeveiliging een noodsysteem is dat menselijke fouten beperkt, en dat de overvulbeveiliging geen systeem mag zijn om maximale vulling van de houder te bekomen.
-
Aanvaarding alternatieve of gelijkwaardige systemen
De afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten kan volgens het VLAREM (titel II) alternatieve of gelijkwaardige systemen aanvaarden. Hoe een vraag tot aanvaarding bezorgen? Een vraag tot aanvaarding moet je schriftelijk bezorgen. Bij vragen kan je ons altijd mailen of telefoneren. Alternatieve of gelijkwaardige systemenen Gelijkwaardige systemen dichtheidsbeproeving voor houders ( art. 5.17.2.8, § 2, 5° en art.
-
Randvoorwaarden windturbines
Relevante milieuvoorwaarden De milieuvoorwaarden die moeten gerespecteerd worden bij de exploitatie van een windturbine zijn opgenomen in titel II van het VLAREM.
-
Wijziging VLAREM II en III
-
Presentaties en duiding VLAREM
Op deze pagina vind je presentaties van toelichtingssessies en duiding bij de regelgeving.
-
Geluidsnormen voor muziekactiviteiten
Voorwaarden voor elektronisch versterkte muziek Het gebruik van elektronisch versterkte muziek is geregeld in de Vlaamse milieuregelgeving (VLAREM). Hierin zijn zowel normen opgenomen voor de muziekactiviteit zelf als voor de bescherming van de omgeving. Afhankelijk van de aard van de activiteit en het maximale geluidsniveau zijn bepaalde voorwaarden van toepassing.
-
Indeling reptielen in VLAREM en de positieve lijst
De reptielen die je in Vlaanderen vrij mag houden en/of verhandelen, staan op de zogenaamde positieve lijst. Reptielen die niet op deze lijst staan, mag je niet verhandelen of houden. Indeling reptielen op positieve lijst Eén van de criteria voor de opname van een reptiel op de positieve lijst reptielen is het feit dat ze geen gevaar vormen voor de mens.
-
Geluidszorg in bioscopen
Exploitanten van digitale bioscopen moeten zich houden aan de vereisten van een geluidzorgsysteem en dit kunnen aantonen aan de hand van geregistreerde gegevens, en zichzelf bijsturen indien dit nodig blijkt. Exploitanten die bij een controle door de overheid niet kunnen aantonen dat zij exploiteren overeenkomstig het geluidzorgsysteem, begaan een milieu-inbreuk, die kan vastgesteld worden in een verslag van vaststelling en aanleiding kan geven tot een exclusieve bestuurlijke geldboete. De regelgeving werd uitgewerkt na een diepgaand onderzoek: "Akoestisch onderzoek in bioscopen" en is van k
-
TWOL Leidraad toezichtsplan publiek toegankelijke zwembaden
Met deze TWOL-studie, uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid vzw in opdracht van het departement Omgeving, wordt een vernieuwde visie op het veiligheidsbeleid in zwembaden aangegeven die aansluit bij hoe er in andere sectoren op basis van een risico-analyse met veiligheidsvraagstukken wordt omgegaan. De leidraad is tot stand gekomen in een interactief proces met de sector en delen 1 tot en met 3 zijn geschreven in overleg met de Vlaamse overheid.
-
Bijstelling van de milieuvoorwaarden voor een meetplaats
Wijziging of bijstelling van milieuvoorwaarden voor een meetplaats Hoe een vraag of verzoek indienen Beoordeling vraag of verzoek Wijziging of bijstelling van de milieuvoorwaarden voor een meetplaats van emissie via schoorsteen Volgens art. 4.4.2.2, §1, vierde lid van VLAREM II, moet de schoorsteen voorzien worden van meetopeningen volgens een code van goede praktijk. Hieronder vallen ook de bepalingen uit het Compendium voor monsterneming, meting en analyse van lucht (LUC).
-
Kijkglas niet aanvaard als geldig permanent lekdetectiesysteem
Officieel standpunt van de afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten en de afdeling Handhaving in verband met het gebruik van een kijkglas als systeem voor permanente lekdetectie Een kijkglas wordt per definitie niet beschouwd als een systeem voor permanente lekdetectie. Bij het gebruik van een kijkglas wordt een lek slechts gedetecteerd op het moment dat iemand zich bij het kijkglas bevindt.
-
VLAREM-trein 2017
Op vrijdag 3 mei 2019 werd de VLAREM-trein 2017 definitief goedgekeurd. Raadpleeg hier de teksten: VLAREM-trein Besluit (2.17 MB) VLAREM-trein verslag (1.11 MB) VLAREM-trein bijlage 1 (56 kB) VLAREM-trein bijlage 2 (184 kB) VLAREM-trein bijlage 3 (201 kB) VLAREM-trein bijlage 4 (72 kB) VLAREM-trein bijlage 5 (83 kB) VLAREM-trein bijlage 6 (52 kB) VLAREM-trein bijlage 7 (52 kB)