Doordachte verlichting

Bekijk de indeling van je woning. Bestem kamers met veel daglicht voor werk, klussen of andere activiteiten waarvoor veel licht nodig is. Zet de werkplek nabij een raam zodat je optimaal gebruik maakt van daglicht. Zo kun je je woning energiezuinig verlichten. We geven je graag nog de volgende tips om je verlichting goed te organiseren.

Gebruik de juiste lamp op de juiste plaats

In huis heb je nood aan verschillende soorten verlichting:

  • Basisverlichting: verspreidt licht dat prettig aanvoelt omdat de contrasten tussen licht en donker verkleinen. Spaarlampen bieden veel comfort voor weinig energie.
  • Taakverlichting: verlichting voor het werkblad of de tafel in de keuken, werkbank in de garage, werktafel in bureau of studeerkamer, wastafel in de badkamer, …
    • Kies gericht licht van led/spaarlampen en -spotjes om een voldoende hoge lichtsterkte op 1 plaats te hebben.
    • Let op voor nadelige effecten op het vlak van contrast, verblinding of schaduwvorming.
    • Kies eventueel dimbare verlichting om sfeer te creëren als de werkvlakken niet gebruikt worden (bijvoorbeeld in een open keuken).
  • Sfeerverlichting: al dan niet indirecte verlichting die lichteffecten creëert met een decoratieve uitstraling.
  • Accentverlichting: soms wil je bepaalde objecten of vlakken in een ruimte accentueren zodat ze beter tot hun recht komen (schilderijen, kunstwerken, glaswerk, …). Led-lampen zijn dan zeer geschikt. Gebruik accentverlichting niet als algemene verlichting.

Zorg voor een goede lichtplanning

Een goede lichtplanning waarbij verschillende soorten verlichting al dan niet worden gecombineerd, zorgt voor een goed evenwicht tussen sfeer en energieverbruik.

Voorzie voldoende soorten lampen in een ruimte. Verschillende lichten met afzonderlijke schakelaars zijn voordeliger dan de volledige hoofdverlichting dimmen.

Maak gebruik van bewegingssensoren en timers

Plaats een bewegingssensor/aanwezigheidsdetector of tijdschakelaar/timer op plaatsen waar lampen soms onnodig of te lang blijven branden (toilet, gang, kelder, terras, oprit).

Hou meteen rekening met je verlichting als je bouwt of verbouwt

Trek bij een nieuwbouwproject of verbouwing voldoende budget uit voor energiezuinige verlichting en plan de verlichting tijdig in.

Bedenk dat lichte muren minder verlichting vragen

Lichte kleuren reflecteren, donkere kleuren nemen licht op. In een kamer met lichte kleuren heb je dus minder verlichting nodig dan in een kamer met donkere kleuren. Met lichte kleuren maak je beter gebruik van daglicht waardoor je langer zonder kunstlicht kan, en wordt het kunstlicht ook beter verspreid waardoor je minder (sterke) lampen nodig hebt.

Voorzie voldoende lichtschakelaars

Denk goed na over de plaatsen waar je een lichtschakelaar wilt plaatsen. Het licht op de gang moet je bijvoorbeeld zowel boven als beneden kunnen aan- en uitzetten. Installeer een schakelaar op alle plaatsen waar het nuttig kan zijn - bijvoorbeeld aan elke deur - zodat je niet in de verleiding komt om het licht onnodig te laten branden.

Extra info

Contacteer ons

Team klimaat