Dikketruiendag 2021: Op volle kracht voor het klimaat

  • 15 december 2020

Op dinsdag 9 februari 2021 organiseert het Departement Omgeving voor de 17de keer Dikketruiendag in Vlaanderen. Ook al is het een ongewone periode en baart het coronavirus iedereen zorgen, voor het klimaat is er geen vaccin in aantocht. Daarom roepen we met de slogan ‘Op volle kracht’ iedereen op om te blijven werken aan een beter en leefbaar klimaat. VRT-weerman Frank Deboosere is opnieuw met volle overtuiging ambassadeur van Dikketruiendag. Coach Frank werkt zich in het zweet voor het klimaat en spoort op de affiche iedereen aan om te kiezen voor een favoriete klimaatactie. De acties zoals het isoleren van je eigen warmtebron, opsporen van sluipverbruik, werken aan klimaatadaptatie of fietsen, zijn te vinden op www.dikketruiendag.be

Hieronder alvast een overzicht van onze acties waarmee Vlaanderen mee kan trainen voor het klimaat:

Verminderen CO2-uitstoot

Zorgen dat er minder CO2 in de atmosfeer terechtkomt, is werken aan de bron van het klimaatprobleem. Zo kan je meer fietsen en de uitstoot van  CO2 en andere vervuilende stoffen door auto’s beperken. De klimaatflandrien rijdt nog steeds op eigen kracht door weer en wind. De coronacrisis zorgt voor meer fietspendelaars.
Maar we kunnen nog beter, laat je hier inspireren. 

Het energieverbruik beperken, kan ook door sluipverbruik op te sporen en te vermijden. Sluipverbruik betekent dat een toestel elektriciteit verbruikt zonder dat het echt gebruikt wordt. Het energieverbruik in stand-by-modus is laag, maar door de hoeveelheid apparaten die overal aanwezig zijn, kan de rekening toch oplopen. Het voorkomen van sluipverbruik is dus goed voor je portemonnee én het klimaat
Bekijk meer info en acties.

De verwarming met één graad verminderen, bespaart 6 procent energie en CO2. Niet één dag per jaar, maar het hele jaar door. Dat was van bij het begin in 2005 het handelsmerk van Dikketruiendag. En de dikke trui is actueler dan ooit. Omdat we in deze coronatijden binnenruimtes goed moeten verluchten en ventileren, staan ramen en deuren vaak open. We isoleren daarom ons lichaam - onze eigen warmtebron- best zo goed mogelijk met geschikte kledij, net zoals het cruciaal is om een gebouw te isoleren om de energievraag te beperken. Er is grote technologische vooruitgang op het vlak van ‘slimme thermische kledij’ die dun en licht is, én goed isoleert. Zo wordt de dikke trui een slimme trui.
Lees meer over het kleden in ‘laagjes’ en de clo-waarde van een kledingstuk. 

Aanpassen aan klimaatverandering

Er is een wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Zo haalt een bos, moeras of een ander levendig stukje natuur CO2 uit de atmosfeer en zorgt het voor verkoeling. Een biodiverse omgeving kan Vlaanderen dus helpen om op natuurlijke wijze aan CO2-reductie te doen.  

Zorgen voor minder beton en meer planten, struiken of bomen verhoogt de biodiversiteit en heeft een positief effect op de gevolgen van de klimaatverandering in een bebouwde omgeving. Groen zorgt voor koelte en schaduw bij hittepieken, en zorgt er ook voor dat water beter vastgehouden wordt bij droogte. Daarnaast zorgt een levende bodem voor betere en gecontroleerde infiltratie bij hevige regenval. Daarom herhalen we de oproep ‘ruil grijs in voor frisgroen’.

Ontdek meer ideeën voor de vergroening van je omgeving.

Zonder vaccin, maar wel op VOLLE KRACHT

Er is geen vaccin tegen de klimaatverandering en Dikketruiendag is niet dé remedie. Maar niets doen, is geen optie. Dikketruiendag is een sensibiliseringsactie die het klimaatprobleem jaarlijks onder de aandacht brengt van vele tienduizenden leerlingen, werknemers en burgers. De actiedag bestaat ondertussen in verschillende landen zoals Nederland, Canada en Duitsland. 

Met een ludieke knipoog sporen we mensen aan om warme klimaatacties te ondernemen. Of het nu op school, thuis met afstandsonderwijs, op de werkvloer of vanuit je eigen kot is, we geloven in de kracht van elke dag opnieuw samenwerken. Met coach Frank zijn we in goede handen. Hij roept in dit filmpje iedereen op om op volle kracht zich in te spannen en een klimaatactie te ondernemen.

“Woningen goed isoleren, ons energieverbruik beperken, meer natuur, bos en biodiversiteit, ons duurzaam verplaatsen : stuk voor stuk zijn het voor Vlaanderen prioriteiten”, stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Met de Dikketruiendag grijpen we de kans om ook via scholen nieuwe generaties over die onderwerpen te bereiken. Ook steeds meer bedrijven springen ook op de kar om hun werknemers te mobiliseren goed na te denken over hun ecologische voetafdruk. Het is niet voor niets dat deze sensibiliseringsdag ondertussen ook in verschillende landen zoals Nederland, Canada en Duitsland georganiseerd wordt”.
 

Klimaatacties, campagnemateriaal...

Op de website www.dikketruiendag.be staan verschillende klimaatacties waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Ook het campagnemateriaal en de videoboodschap van Frank Deboosere zijn er te vinden. 

Op de interactieve kaart op de website bieden we zichtbaarheid aan de deelnemers. Maar ook op de Facebookpagina van Dikketruiendag nemen we graag geslaagde klimaatacties op.
 

Persinfo

Brigitte Borgmans
Woordvoerder Departement Omgeving
M 0473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be