Dikketruiendag 2020: Meer biodiversiteit helpt het klimaat!

 • 10 februari 2020

Op dinsdag 11 februari 2020 organiseert het Departement Omgeving voor de 16de keer Dikketruiendag in Vlaanderen. Weerman Frank Deboosere is opnieuw met volle overtuiging ambassadeur van Dikketruiendag (www.dikketruiendag.be) . Op de affiche roept hij op om leven te brengen in je tuin want Dikketruiendag legt dit jaar de link tussen biodiversiteit en klimaat. Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir gaf de aftrap van Dikketruiendag in Genk.

Het klimaatprobleem : sensibilisering blijft nodig

De oorzaak van het klimaatprobleem is de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. De voornaamste bronnen van broeikasgasuitstoot zijn verkeer, industrie, gebouwen en landbouw. Die basiskennis over de klimaatverandering is toch niet zo groot als algemeen gedacht. Uit onderzoek van het Departement Omgeving  blijkt dat het merendeel van de Vlamingen zich een beeld kan vormen van de gevolgen van de klimaatopwarming. We worden de laatste jaren wereldwijd dan ook geconfronteerd met extreme hitte, droogte, bosbranden, stormen en overstromingen. Maar de oorzaak van de klimaatopwarming leggen Vlamingen wel eerder extern. Slechts 24 procent wijst bijvoorbeeld het verwarmen van woningen aan als oorzaak van de klimaatopwarming. Het blijft dus noodzakelijk om te sensibiliseren. “Klaslokalen en de bedrijfsvloer zijn uitgelezen plaatsen om Vlamingen bewust te maken van de uitdagingen waarvoor we staan. Net daar dient Dikketruiendag voor. Woningen goed isoleren, meer natuur, bos en biodiversiteit: stuk voor stuk zijn het voor Vlaanderen prioriteiten. Met de 16de Dikketruiendag grijpen we de kans om ook op scholen nieuwe generaties over die onderwerpen te bereiken”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir. 

Dikketruiendag: bekend tot in het buitenland

Ondertussen bestaat Dikketruiendag 16 jaar en is het een sterk merk waarmee heel veel mensen vertrouwd zijn. Laagdrempeligheid en het groepsgevoel bij de acties bepalen mee de populariteit. En ook in het buitenland kreeg Dikketruiendag navolging. Zo kwam er al snel een Warmetruiendag in Nederland. In Canada werd het idee in 2010 opgepikt door het Wereldnatuurfonds (WWF) met jaarlijks meer dan 1 miljoen deelnemers voor The National Sweater Day. In Duitsland werd in Bonn op 7 februari 2020 de eerste Dicker-Pulli-Tag georganiseerd. In Vlaanderen gaat het ondertussen om veel meer dan dikke truien en is er elk jaar een nieuw thema. Het thema van Dikketruiendag 2020 legt de link tussen klimaat en biodiversiteit.

Meer biodiversiteit helpt het klimaat

Dat biodiversiteit nauw samenhangt met klimaat, legt Dikketruiendag-ambassadeur Frank Deboosere helder uit in een videoboodschap. Er is ook een animatiefilmpje dat toont hoe planten, kleine organismen, insecten en dieren helpen om zuurstof te maken en CO2 uit te atmosfeer te halen. 
Er is dus een wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Een voorbeeld ter verduidelijking. De rol van klimaatverandering op de niet te stoppen bosbranden in Australië wordt algemeen erkend. De fauna en flora van een enorm gebied is ondertussen vernietigd. Dat leidt dus tot een enorm verlies aan biodiversiteit. Omgekeerd kunnen gezonde ecosystemen bijvoorbeeld bijdragen aan een betere opname van CO2 uit de atmosfeer. Zo haalt een bos, moeras of een ander levendig stukje natuur CO2 uit de atmosfeer en zorgt het voor verkoeling. 

Acties niet beperkt tot één dag

Iedereen kan een bijdrage leveren om zijn omgeving biodiverser te maken. Enkele honderden scholen en organisaties hebben hun acties geregistreerd op www.dikketruiendag.be (overzicht in de bijlage). Elk jaar zijn er ook talloze spontane deelnames aan Dikketruiendag. Bedoeling is dat de acties zich niet beperken tot één dag, maar ingebed worden in de werking van scholen, bedrijven, overheden en organisaties.

De geregistreerde scholen, overheden en bedrijven engageerden zich o.a. voor volgende biodiversiteitsacties:

De geregistreerde scholen, overheden en bedrijven engageerden zich o.a. voor volgende biodiversiteitsacties:

 • 196 bijenhotels of insectenhotels gemaakt
 • 31 vijvertjes aangelegd
 • 90 wormenbakken geplaatst
 • op 73 plekken minder avondverlichting gebruikt
 • 120 wilde hoekjes gecreëerd in tuinen
 • 148 keer onkruid verwijderd zonder chemische producten
 • 92 schuil- en schaduwplekjes voor kleine dieren voorzien
 • 133 nestkastjes gebouwd voor zangvogels
 • 139 keer een winter lang eten gegeven aan vogeltjes
 • In 134 tuinen dorre takken en bladeren bijgehouden in de tuin
 • In 78 tuinen minder het gras gemaaid (met meer wilde bloemen als gevolg)
 • 24 groene wandelpaden aangelegd
 • 103 bomen aangeplant en picknickbanken geplaatst
 • In 34 gemeenten trage wegen gestimuleerd
Groepsfoto persmoment

Sustainable Development Goals

Deze actie draagt bij tot Sustainable Development Goal 13.

Sustainable development goal 13 - klimaatactie

Contact

Contact

Brigitte Borgmans 
Woordvoerder Departement Omgeving
M 0 473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be