De expo 'Open kaart. Regio onder de loep'

Expo toont verbondenheid tussen mens en regio

De regio die onder de loep genomen wordt in deze expo, is een afgebakend gebied van vijf dorpen van Geraardsbergen rondom De Helix: Schendelbeke, Onkerzele, Idegem, Grimminge en Zandbergen. Met de expo wordt een plek gecreëerd waar inwoners en bezoekers van de regio kunnen samenkomen en nadenken over wat mensen met hun regio verbindt. De expo gaat over de regio, maar ook over diverse thema’s gelinkt aan natuur, milieu en duurzaamheid. Er is een tijdelijk luik in de expo waar die thema’s uitgelicht worden. Het eerste tijdelijke thema was ‘voeding’. Vanaf najaar 2020 gaat het tijdelijke deel van de expo over klimaat. 

Participatief en dynamisch

De expo is het resultaat van vele educatieve activiteiten waarbij foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en vondsten gebundeld werden. De expo bestaat uit verschillende interactieve installaties die samen een beeld geven van de regio. Hij is niet ‘af’, maar wordt voortdurend aangevuld door bezoekers die de buurt verkennen met een fieldrecorder of vondsten, foto’s, citaten… aanbrengen. Op die manier is de expo participatief, maar ook dynamisch. Deze expo is opgebouwd volgens het modulair systeem OpenStructures en bestaat uit duurzaam materiaal.

Je kan de regio letterlijk onder de loep nemen aan de observatietafel en bijzondere plekken ontdekken. In het archief kan  je alle onderzoeksresultaten bewonderen en bestuderen. Met de archiefviewer kan je op een speelse manier per thema onderzoeksresultaten doorbladeren of je eigen vondsten (objecten, foto’s…) toevoegen via de scantool.

Wil je zelf op ontdekking gaan in de regio? Leen dan een fieldrecorder bij de balie. Daarmee kan je foto’s maken, tekstjes schrijven en geluidsfragmenten opnemen die eventueel achteraf in de expo terechtkomen.

Je kan de permanente expo bezoeken tijdens de openingsuren van De Helix

Ons educatief aanbod

expo_web1expo_web2expo_web3expo_web4

Foto's: Wim Knapen - Studio Chloki

 

Meer informatie

De Helix
De Helix
Hoogvorst 2
9506 Geraardsbergen (Grimminge)
België
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)

Open kaart. Regio onder de loep