Correct koelen

Er is niet alleen energie nodig om je huis te verwarmen, maar soms ook om het te koelen. Gelukkig kun je zelf heel wat doen zonder dat er energievretende airco's nodig zijn.

Isoleer je huis

Isoleer je huis en gebruik daarbij kwalitatief isolatiemateriaal. In de zomer heb je dan veel minder last van de warmte.

Hou de hitte buiten

  • Plant bladverliezende bomen zodat er schaduw valt op je huis en terras. In de zomer houden de bladeren de zon tegen, en in de winter heeft de zon vrij spel door de kale takken.
  • Overweeg een overstekend dak boven ramen aan de zuidkant. Zo blijft de zon in de zomer buiten, want dan staat ze hoog. De aangename lage winterzon schijnt wel nog binnen.
  • Plaats een uitschuifbare of vaste luifel aan zuidgerichte ramen.
  • Bedek je platte daken met een groendak en buitenmuren met klimplanten. Extra voordeel: ze houden het water vast zodat de kans op wateroverlast verkleint bij piekneerslag.
  • Hou deuren en ramen overdag gesloten en sluit ook de gordijnen en lamellen.

Haal de koele(re) nachtlucht binnen

Open ’s avonds laat deuren en ramen om te verluchten zodat de warme lucht die tijdens de dag het huis is binnengedrongen vervangen wordt door koele(re) lucht. ’s Nachts kun je de ramen ook laten openstaan (niet op het gelijkvloers om inbraak te vermijden).

Heeft je woning een mechanische ventilatie? Zet ’s nachts de ventilatie in een hoge stand zodat er een grotere hoeveelheid koele(re) lucht van buiten wordt aangezogen.

Airco: kies zuinig als het moet

Je vermijdt beter energieverslindende airconditioningsinstallaties, want die staan in de top 10 van grote energieverbruikers. En ook zonder energieverslindende airco’s kun je heel wat doen door eenvoudige maatregelen. Of gebruik een ventilator voor extreem warme dagen.

Vind je een airco echt nodig? Let dan op het energielabel. Kies het liefst een airco met energielabel A én een passende capaciteit (niet groter dan nodig voor de ruimte!).

Contacteer ons

Team klimaat