Computer, printer, smartphone, tablet...

Als je een computer, printer, smartphone, tablet of ander elektronisch toestel in huis hebt, kun je zelf heel wat doen om het energieverbruik terug te dringen.

Gebruik de instellingen voor energiebeheer

  • Zet wanneer je weggaat je computer en beeldscherm uit, ook tijdens korte afwezigheid.
  • Zet het energiebeheer standaard zo zuinig mogelijk, zodat het beeldscherm dimt als je het toetsenbord niet gebruikt en de computer in slaap- of sluimerstand gaat als je langer pauzeert.
  • Zet de slaap- of sluimerstand eventueel ook zelf aan als je even weg bent.
  • Zet je screensaver uit, die gebruikt alleen maar energie. Oorspronkelijk was een screensaver bedoeld om de (oude) CRT-monitoren te beschermen tegen inbranding. Bij de moderne lcd-schermen bestaat dit gevaar niet meer.

Stel de helderheid van je scherm zo laag mogelijk in

Hoe helderder het beeld, hoe hoger het verbruik. Stel de helderheid van je scherm daarom zo laag mogelijk in.

Koop een beeldscherm op maat

Gebruik geen groter scherm dan noodzakelijk. Een groter scherm verbruikt namelijk meer energie.

Zet draadloze verbindingen uit wanneer je ze niet gebruikt

Wifi- en bluetooth-verbindingen verbruiken redelijk veel energie omdat ze constant zoeken naar draadloze verbindingen. Daardoor is de batterij van je smartphone, laptop of tablet sneller leeg.

Koppel USB-apparaten los wanneer je ze niet gebruikt

Een groot aantal USB-apparaten gebruiken stroom wanneer ze zijn aangesloten op je pc of laptop. Koppel ze daarom los wanneer je ze niet gebruikt.

Vermijd sluipgebruik

Als je de computer en randapparatuur uitzet met de aan/uit-knop terwijl de stekker nog in het stopcontact zit, dan verbruikt het apparaat toch nog wat stroom. Trek daarom de stekker uit of sluit je computer en alle randapparatuur aan op een stekkerdoos met schakelaar zodat je alles met 1 klik op de knop volledig uitschakelt.

Bedenk dat een laptop energiezuiniger is dan een pc

Een laptop verbruikt minder energie dan een pc. Bovendien zijn er 75% minder materialen en grondstoffen nodig om een laptop te maken in vergelijking met een desktop.

Extra info

Contacteer ons

Team klimaat