Bodemhelden

We gaan op jacht. Nee, niet naar grote, gevaarlijke dieren, maar naar die diertjes die we zo vlug over het hoofd zien. Ze zijn klein, vlug en heel boeiend. Om ze nog beter te bekijken gebruiken we een loep, waardoor die kleine diertjes ons ineens groter aanstaren. Waarom zijn al die kleine beestjes toch zo belangrijk?

‘Zoek de bodemhelden’ is de ideale gelegenheid om de helden van de bodem van naderbij te leren kennen.


Wat heb je nodig?

  • Schepjes
  • Schalen of emmertjes
  • Loeppotjes (indien beschikbaar)
  • Eventueel 4 of 5 doorzichtige potjes of bakjes om de bodemhelden te sorteren
  • Zoekkaart bodemhelden (papieren versie of interactieve versie)
  • Veldwerkblad


Hoe ga je te werk?

De zoektocht

Ga op zoektocht op de speelplaats, in de tuin, in het park, in het bos en/of op de weide op zoek naar bodemhelden. Je kan op verschillende plaatsen zoeken : onder stenen, houtblokken, graven met schopje, onder bladeren, … Met een loeppotje of vergrootglas zie je de bodemhelden nog beter.

Naam geven aan de bodemhelden

Met behulp van de ‘zoekkaart bodemhelden’ en de ‘infokaarten bodemhelden’ krijgen de bodemhelden een naam. Kruis de bodemhelden aan op het veldwerkblad. Het is niet de bedoeling om het aantal dezelfde bodemhelden te tellen, maar wel dat je zoveel mogelijk verschillende bodemhelden vindt.

Eventueel kan je per bodemheld een identiteitskaart van een bodemheld opstellen of een leuke kleurplaat van jouw bodemheld inkleuren.

Externe links

Contacteer ons

Afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)
02 553 83 50 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.00 u. en van 13.00 tot 17.00 u.)

Je kan dit materiaal downloaden en zelf afprinten (het is niet bestelbaar).

Met deze app kan je bodemdiertjes determineren. Ga op zoek in de bodem van een tuin, park, bos, veld of weide en ontdek welke bo

bodemhelden_0.jpg
Met deze app kan je bodemdiertjes determineren. Ga op zoek in de bodem van een tuin, park, bos, veld of weide en ontdek welke bodemhelden je tegenkomt.

doelgroep: 6-12 jaar

Beschikbaar in de app-store en play-store