Biotoop Heide: Veldwerk heide

Inhoud

Met behulp van veldwerkmateriaal gaan de leerlingen in kleine groepjes op onderzoek in de heide.
Je kan kiezen voor een programma van een volledige dag of een halve dag.

Programma

Via een doorschuifsysteem komen de leerlingen in deelbiotopen van de heide en voeren er opdrachten uit. Zowel abiotische als biotische factoren komen aan bod. De leerlingen gaan zelf aan de slag om de verschillende onderzoekjes tot een goed einde te brengen. Met  eengps wandelen ze zelfstandig naar de plek waar ze hun opdracht moeten uitvoeren. Een begeleider loopt verschillende keren langs de groepen om waar nodig bij te sturen.

 • als je kiest voor een halve dag:
  De leerlingen voeren eerst een vooropgesteld wetenschappelijk experiment uit. Daarna werken ze een eigen experiment uit volgens dezelfde stappenmethode en voeren dit ook volledig uit. Hierbij komt elk groepje in twee verschillende deelbiotopen van de heide.
   
 • als je kiest voor een volledig dagprogramma:
  In de voormiddag voeren de leerlingen eerst een vooropgesteld wetenschappelijk experiment uit. Daarna werken ze een eigen experiment uit volgens dezelfde stappenmethode en voeren dit ook volledig uit. 
  In de namiddag werken de leerlingen rond kunst, geschiedenis en overleven in de heide. Ze leren hierbij veel van elkaar en leren ook een opdracht zelfstandig op te lossen. Alle leerlingen komen bij dit dagprogramma in de vijf verschillende deelbiotopen.

Doelgroep

 • 4de, 5de en 6de jaar ASO en TSO

Praktisch

Meer info en reserveren

De Vroente
De Vroente
Putsesteenweg 129
2920 Kalmthout
België
03 620 18 30 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 u. en in het weekend tussen 14.00 en 17.00 u.)