Beneluxconferentie "Ruimte voor NME en EDO"

Ten gevolge van de nieuwe golf van Covid-19 in het najaar van 2020 werd in overleg met het secretariaat-generaal van de Benelux beslist om de conferentie met een jaar uit te stellen naar 2021. 
We organiseren vanaf december 2020 enkele webinars over ‘Ruimte voor EDO’ in Vlaanderen als smaakmaker voor de Beneluxconferentie van 2021. We houden jullie op de hoogte.
In 2021 staan we van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 november helemaal klaar voor een volgende editie!

De Beneluxconferentie over natuur - en milieueducatie (NME) en educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO) wordt in 2021 door Vlaanderen en het Benelux Secretariaat-Generaal georganiseerd. Deze conferentie vormt de tweede stap van een trilogie (2019-2022) van conferenties rond de link tussen NME/EDO en ruimte.  

>> Lees het verslag van de Beneluxconferentie van 2019 in Luxemburg

Ruimtelijke ordening wordt gezien als een hefboom voor de aanpak van de ecologische en maatschappelijke uitdagingen waarvoor we in dit tijdsgewricht staan. Welke ruimte is er voor educatie in ruimtelijke vraagstukken? En omgekeerd, wat kan het thema ruimte betekenen in een educatieve omgeving?

Doel van de conferentie

•    Een hulp zijn voor educatoren bij het bedenken, ontwikkelen, verbeteren… van een educatief aanbod.
•    Onderzoeken hoe ruimtelijk bewustzijn gestimuleerd kan worden (aansluiting met eindtermen onderwijs).
•    Onderzoeken hoe bij ruimtelijke vraagstukken een plek kan worden gegeven aan het ‘educatieve’.
•    Uitwisseling en netwerkvorming stimuleren over ‘EDO en ruimte’ met professionals uit België, Luxemburg en Nederland.

Voor wie

•    educatoren/facilitatoren die inhoudelijk en/of methodisch zelf aan de slag willen gaan met het thema ruimte en grensoverschrijdende uitwisseling en samenwerking belangrijk vinden
•     organisaties die naar of met scholen werken (basisonderwijs en secundair onderwijs)
•    lerarenopleiders, jongerenorganisaties

Wanneer

Van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 november 2021

Waar

Handelsbeurs, Borzestraat 31, 2000 Antwerpen

Inschrijven

U kunt inschrijven vanaf midden september 2021. Deelname aan de conferentie is gratis.
Opgelet! De overnachting organiseert en betaalt u zelf. Voor Antwerpen reserveert u best tijdig. De organisatoren slapen in jeugdherberg Pulcinella vlakbij bij de conferentie. Hiervoor reserveert u best zo snel mogelijk. Vermeld dan "deelnemer conferentie". Er zijn kamers met 2, 4 en 6 bedden.

Voorlopig programma

Het volledige programma wordt vlak voor de zomervakantie bekendgemaakt.

Woensdag 17-11-2021

We starten om 11u. In de namiddag plannen we 2 lezingen:

  •  Hoe kunnen we omgaan met de beschikbare ruimte om de maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden in het belang van iedereen? Welke inzichten biedt de natuur ons hierbij?
  •  Participatieve planning van stedelijke ruimtes/woonomgevingen met kinderen voor een kindvriendelijk beleid en kinderrechten.

Donderdag 18-11-2021

‘Uitbreekdag’ met verscheidene keuzesessies: bezoeken aan boeiende initiatieven in Antwerpen, lezingen, workshops, debat, film, creaties…

Vrijdag 19-11-2021

Tijd en ruimte om een eigen idee/voorstel/project af te toetsen met andere deelnemers/experten… zodat de conferentie een inspiratie is voor de eigen praktijk.
 

We hopen dat u deze data al in uw agenda vrijhoudt en anderen attendeert op deze leerzame inspirerende dagen!
In afwachting van de uitnodiging van de conferentie kunnen geïnteresseerden zich vooraf inschrijven (belangstelling te kennen geven) bij de heer Marc Naessens m.naessens@benelux.int.


Namens de Benelux-werkgroep natuur-en milieueducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling.

woord benelux met gekleurde blokjes