Advies voor lokale overheden door de medisch milieukundigen van de Logo's

De medisch milieukundigen zijn een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dienst preventie. Ze werken bij het Logo van hun regio en worden ondersteund door een coördinator die werkt bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ze helpen lokale besturen bij het uitbouwen van een preventief gezondheidsbeleid rond het thema gezondheid en milieu.

Op 20 september 2018 werd een nieuw project gelanceerd rond gezonde publieke ruimte. Met dat project willen Gezond Leven en de Logo’s lokale besturen ondersteunen om een gezondere invulling te geven aan hun publieke ruimte. Gezonde mobiliteit is een belangrijk onderdeel van een gezonde publieke ruimte. Een lokaal bestuur dat er in slaagt om het aantal auto’s terug te dringen en het aantal fietsers en voetgangers te doen toenemen, creëert heel wat gezondheidswinst voor zijn inwoners. Mensen bewegen meer en er is meer ruimte voor ontmoeting, er is minder luchtverontreiniging en geluidshinder door auto’s. Door het vervangen van verplaatsingen met de auto door verplaatsingen te voet of per fiets, is er minder ruimte nodig voor de auto. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er minder parkings nodig zijn en dat auto’s minder plaats krijgen op de rijbaan. De vrijgekomen ruimte kan dan een andere bestemming krijgen zoals bv natuur, speelplekken, sportterreinen, terrassen, bankjes, ...

Het project gezonde publieke ruimte bevat verschillende tools zoals de walkabilityscore-toolplein vol gezondheid en een aantal werkvormen om te werken aan een gezondere publieke ruimte. Lokale besturen kunnen de Logo’s contacteren voor ondersteuning bij het gebruik van al deze materialen.

Contacteer ons

Team lucht
02 553 11 20

Benieuwd hoe een gezonde mobiliteit kan bijdragen aan een gezondere publieke ruimte? Neem dan zeker een kijkje op deze website. Wil je ondersteuning als je hier aan wil werken? Contacteer dan het Logo van jouw regio.