Aan de slag met de 10 kernkwaliteiten van de leefomgeving
De 10 kernkwaliteiten bieden een uitstekende kapstok om te werken aan een kwaliteitsvolle leefomgeving. Deze webpagina helpt je om ermee aan de slag te gaan.
Waarom 10 kernkwaliteiten?
De strategische visie Beleidsplan Ruimte Vlaanderen introduceert met de 10 kernkwaliteiten een kader voor een kwaliteitsvolle inrichting en een optimaal beheer van de omgeving.
De 10 kernkwaliteiten bieden een gemeenschappelijke taal om met elkaar in dialoog te gaan over leefomgevingskwaliteit. Door samen met bewoners en gebruikers de kernkwaliteiten van een omgeving in beeld te brengen en bespreekbaar te maken, maak je kansen, noden en verwachtingen concreet en inzichtelijk. Zo kan je ze beter vertalen in de uiteindelijke ontwikkeling.
Door de kernkwaliteiten gebieds- en situatiespecifiek in te vullen, ontstaat een palet aan interessante, gezonde en aantrekkelijke leefomgevingen in sterke steden en dorpen. Zo kan iedereen goed leven.
De 10 kernkwaliteiten maken dus zowel maatwerk als het samenwerken aan leefomgevingskwaliteit mogelijk. Ze dragen bij tot kwalitatieve ruimtelijke ontwikkelingen die zich optimaal inpassen in hun omgeving. Zo werk je mee aan een kwaliteitsvolle leefomgeving.
Wat zijn de 10 kernkwaliteiten?
Hieronder vind je voor elk van de 10 kernkwaliteit een fiche met achtergrondinformatie.
Onthoud dat elke kernkwaliteit in relatie staat tot de anderen. Neem dus al de 10 kernkwaliteiten mee bij de start van je project. Het samenspel tussen de kernkwaliteiten kan interessante verbanden naar boven brengen. Die je anders mogelijk niet zou ontdekken. Uiteraard gaat het steeds om een afweging. Je kan niet altijd evenveel inzetten op elke kernkwaliteit. Soms moeten keuzes gemaakt worden. Maatwerk blijft dus belangrijk.
- pdf bestandGedeeld en meervoudig ruimtegebruik (387 kB)
- pdf bestandRobuustheid en aanpasbaarheid (381 kB)
- pdf bestandHerkenbaarheid, leesbaarheid en aantrekkelijkheid (340 kB)
- pdf bestandErfgoed en landschappen (363 kB)
- pdf bestandBiodiversiteit, ecologische samenhang en bodemkwaliteit (432 kB)
- pdf bestandEnergetische aspecten (279 kB)
- pdf bestandKlimaatbestendigheid (436 kB)
- pdf bestandGezondheid (434 kB)
- pdf bestandInclusief samenleven (394 kB)
- pdf bestandEconomische vitaliteit (362 kB)
Zoek je nog meer inspiratie?
- De leidraad Gebiedsgericht werken aan omgevingskwaliteit (VLM) en de praktische toepassing ervan in de brochure Omgevingskwaliteit versterken in de projectwerking (VLM) werken met een methodiek die ook bruikbaar kan zijn voor de 10 kernkwaliteiten.
- In het Beleidsplan ruimte Geel hanteert de stad een spindiagram voor een kwaliteitsvolle inrichting van de publieke ruimte. Dit spindiagram is uitgewerkt in het beleidskader 'Publieke ruimte en mobiliteit' en omvat 9 aandachtspunten, gelijkaardig aan de kernkwaliteiten.
- Wil je de kernkwaliteiten toepassen in een stationsomgeving of een andere omgeving waar omgevingslawaai een belangrijke uitdaging vormt? Kijk dan zeker ook eens naar de studie 'Akoestische kwaliteit langs spoorwegen en in stationsomgevingen'. Bij het uitwerken van oplossingen en maatregelen is maximaal gezocht naar een koppeling met de kernkwaliteiten.
Ken je nog goede voorbeelden, mag je ons dat altijd laten weten (contactgegevens vind je onderaan).
Welke instrumenten inzetten?
De instrumentengids maakt je wegwijs door de bestaande grondgebonden en realisatiegerichte instrumenten en hun toepasbaarheid voor ruimtelijke ontwikkelingen.
Aanvullende informatie
Zoek je nog meer inspiratie voor het werken aan een kwaliteitsvolle leefomgeving, kijk dan zeker ook eens naar volgende webpagina's van het Departement Omgeving: